torsdag 7. oktober 2010

Bakgrunn for kjøpet og planene for huset..

Omsider har vi endelig kjøpt oss vårt første hus, som tilslutt skal bli vårt hjem. Forhåpentligvis i desember. Vi er foreløpig optimistisk om at planen skal gå i boks.

Vi bor på et lite tettsted som heter Sulitjelma, tett ved svenskegrensa med fjell på alle kanter. Vi har fantastisk natur rundt oss, familie i nærheten og det er billig å bo.  Selvsagt kan det føles litt innestengt her inne iblant. Spesielt på vinteren når det er mørkt og kaldt. Det er over 3 mil til nærmeste handelsstand eller by som da er Fauske.  Vi har én butikk her i Sulis og det er en liten Coop Marked.  Heldigvis er verken jeg eller min mann særlig urbane av oss, selv om jeg liker å stikke av til en eller annen by for å shoppe, dra på café og kjenne på et annet tempo. Det er skikkelig koselig når man har ferie. Men å bo, jobbe og tilbringe hverdagen i en by er foreløpig ikke noe for meg.  Det er klart det er mye man kan savne og mange tilbud man går glipp av, men sånn er det. Det er fordeler og ulemper uansett hvor man bosetter seg.      Akkurat nå passer det oss perfekt å bo her. Med en jente på 1 år og enda en baby som kommer rundt jule/nyttårstider, er det ingenting som er bedre å ha en familie i nærheten som kan være til støtte, hjelp og avlastning.   

Vi har hørt mange rykter om hus som skulle selges her oppe, men det har gått litt tregt. Ingen av de husene som har blitt sagt skulle selges har foreløpig ikke blitt lagt ut for salg, bortsett fra ett: Nemlig det huset vi har kjøpt. Flaks! Ellers hadde vi fortsatt måtte bo i vår bittelille leilighet som såvidt rommer oss tre, og som bare er til leie.    

Jeg må være så ærlig å si at jeg var meget skeptisk til å kjøpe huset. For det første er det et typisk avlangt 70-talls hus som jeg bestandig har sagt at jeg aldri skulle kjøpe, fordi de rett og slett ikke ser fine ut. De ser ut som noen kjedelige bokser.  Jeg drømmer om et hus med små utbygg, skråtak, loft og store gammeldagse vindu. Og faktisk er det ikke mangel på dette her i Sulitjelma, men dessverre ingen som er til salgs og mange som er omgjort som ferie og fritidsboliger for folk som bare er her av og til. Synd. Samtidig ville det være en stor jobb å skulle restaurere et slikt hus og det er litt risky når man ikke vet hvor lenge man skal bo her.

Når vi dro på visning av huset vi nå har kjøpt, så ble jeg positivt overrasket. Jeg hadde ikke forventet meg noe særlig av en stygg brun boks med noen firkantede kjedelige pregløse vindu. Men jeg må si at planløsningen var ikke så aller verst for oss som småbarnsfamilie. For ikke å snakke om en flott utsikt og fin tomt. Jeg likte at 3 soverom (et til oss voksen og ett hver til barna) pluss bad lå på samme plan og i samme del av huset.  Stue og kjøkken ligger også i samme etasje. Nede har vi vaskerom, toalett, 2 boder, yttergang, stor gang og 3 forholdsvise store disponible rom som kan brukes som kjellerstue, kontor, gjesterom eller hva det nå skulle være.  Foran huset er det en stor flat plen med lekehus, jordbæråker, bærbusker etc. Bak huset har vi skogen med sti til turistløype.  Jeg er rimelig sikker på at vi skal få det fint og at vi skal trives godt.

Planen er foreløpig at vi skal bo her til eldstebarnet begynner på skole. Da skal vi ta en ny vurdering. Hvis det blir noe vekst her i Sulitjelma så kan det hende vi blir boende, hvis ikke så blir vi nok å flytte til Fauske. Dette fordi at barna etterhvert trolig vil være med på diverse aktiviteter og det kan bli tungvindt å kjøre opp og ned dalen flere gang for dagen. Arbeidsplassen vår ligger jo også på Fauske.

Men imellomtiden skal vi nyte godt av lavt huslån. Istedet skal vi sette av en sum med penger hver mnd til boligsparing slik at vi får en greit kapital til et eventuelt nytt huskjøp.

Pågrunn av usikkerheten om hvor lenge vi skal bo her vil vi ikke gjøre noe store greier med huset. Vi har en enkel, kosmetisk oppussing av huset. Selve bygget er i veldig god stand.
Jeg hadde ikke taklet å bo her med snørrgrønnevegger, isblått plastikkjøkken, røde vegg til veggtepper, brunt eikepanel og brunt bad. (jeg lurer på hvordan de kunne samle alle de stygge fargene i samme tidsepoke) Så noe må selvsagt gjøres. Alle rom skal få en make-over og kanskje skal vi lage et skikkelig bad nede i kjelleren etterhvert.Vi blir vel også å sette sprosser på vinduene, for det gjør huset straks litt finere syns jeg da.

Min mann er full gang med oppussingen nå, og har god hjelp av mannfolkene i familien pluss andre frivillige. Hipp hurra for at dugnadsånden fortsatt finnes. Jeg kan ikke skryte på meg at jeg har en slik ånd over meg :p

Da skal jeg prøve å være flink å oppdatere bloggen i takt med fremgangen av oppussingen, og etterhvert blir det vel å gå mer på interiør.  Nå gleder jeg bare masse til å flytte inn i noe som bare er vårt!

Ha en trivelig høst!!Noen smakebiter fra det vi har kjøpt:
Hagen vår. Bildet er tatt fra verandaen. Vi skal fjerne en del skog og busker foran tomta slik at vi får utsikt mot vannet om sommeren også
Plastic fantastic! Alt er revet og gjort klart for et flunkende nytt Ikea-kjøkken

Stuen, sett fra en vinkel.

Gangen mellom soverom og bad. Her ser dere det røde vegg til vegg teppet jeg snakket om.

Deler av verandaen. Rekkverket er nå revet og det vil bli satt på et nytt, penere og mer barnevennlig rekkverk. Vi skal også bygge ut verandaen litt. Under har vi garasje.

2 kommentarer:

  1. Det kjæm te å bi kjæmpe finnjt når du ha fått fingran dine i sving :):):)

    SvarSlett